maandag 31 maart 2008

Eternal spring??

Na 2 weken in Kunming hadden we echt zin om weer op pad te gaan. En daarin waren we niet alleen. Het is duidelijk dat het economisch meezit in China, want het leek wel alsof half China had bedacht dat het leuk was om op vakantie naar Dali te gaan.
De slaaptrein zat stampvol, maar we hadden een prima plekje dat we in ons allerbeste Chinees helemaal zelf hadden geregeld (beetje jammer wel dat de kassajuffrouw vervolgens alles in het Engels herhaalde, maar goed...). Helaas bleek al snel dat we echt een enorme snurker in onze coupe hadden liggen. Niet zo eentje die een beetje zwaar ademt, maar zo eentje die bijna lijkt te stikken en dan toch op het allerlaatste moment naar adem hapt... Het was zelfs zo erg dat oordopjes en ipods (volume hard) geen uitweg meer boden. Gelukkig had ook zijn eigen vrouw er na uren wakker liggen genoeg van en heeft hem toen, tot grote opluchting van de gehele coupe, verteld dat ie maar een tijdje wakker moest blijven zodat de rest nog wat kon slapen.

Eenmaal in Dali werden we aangesproken door een dame met de vraag of ze ons naar de oude stad moest brengen. Na wat onderhandelen over de prijs dachten we dat we in een taxi zouden stappen. We bleken echter in een soort van geblindeerde maffia-auto vervoerd te worden. Heel apart allemaal, maar we werden keurig volgens afspraak op de juiste plek afgeleverd.

Toen we uitstapten, kwam er 'snel' een ontzettend schattig oud omaatje op ons afgestrompeld. Ze wees wat op een kaartje en vervolgens naar de grond en bleef maar 'chippo, chippo' zeggen. Caren dacht nog dat we op de grond moesten slapen (oud Tibetaans gebruik?), maar Rinze had de geniale ingeving dat ze vast cheap bedoelde. Meegegaan met oma dus en in een superleuk guesthouse in Tibetaanse stijl beland (met een gewoon bed).
Eerst maar even wat bijgeslapen en toen uitgebreid ontbeten. Het was namelijk Carens verjaardag en het was net alsof ze het wisten: er stonden wentelteefjes op het menu! Iedereen via deze weg nog bedankt voor alle smsjes en mailtjes etc., echt superleuk!!

Dali bleek een ontzettend pittoresk plaatsje te zijn met een schitterende setting, kleine kanaaltjes en -niet onbelangrijk- een wandelgebied, waardoor je eindeloos rustig rond kon dwalen.



We hebben ook nog een dagje fietsen gehuurd om de omgeving wat te verkennen. Om de een of andere reden zijn zelfs achterafwegen hier nog zesbaanswegen. Ze hebben hier natuurlijk geen last van ruimtegebrek.




Dat het zo ontzettend toeristisch is, heeft trouwens ook zijn voordelen. We konden hierdoor op een bepaalde plek met een kabelbaantje naar een hooggelegen tempelcomplex. Vervolgens konden we vanaf hier een mooie wandeling van zo'n 11 km maken op een goed pad en op gelijke hoogte. Hierna werden we dan via een andere kabelbaan (ontworpen door Cableway Kingdom Austria?? dit verzinnen we echt niet zelf) weer naar beneden bracht. Superleuk! Handig ook zo'n goed pad, want dan kun je als Chinese dame gewoon je enorm hoge hakken aanhouden en in je allermooiste kleertjes de show stelen. Wij waren dus enigszins underdressed helaas.




Ook fijn van toeristisch gebied is dat je dan overal een lekker bakje koffie kunt scoren en 's ochtends als ontbijt brood kunt krijgen. Inmiddels zijn we buiten het toeristische circuit beland en smachten we echt naar een sneetje gewoon brood (of iets dat in ieder geval een beetje op brood lijkt...)!!

Maar goed, na Dali zijn we met een busje naar Lijiang gegaan. Slechts drie uur rijden, dus eigenlijk een kippe-eindje. Als plaspauze stopten we bij een enorme hal, waar we ineens een kaartje omgehangen kregen. We snapten er niets van, maar volgden braaf de massa natuurlijk. Die gigantische hal bleek een winkel te zijn! Heeeel vreemd.



Lijiang was zo mogelijk nog schattiger dan Dali! Wederom een oude binnenstad, maar dan met allemaal kleine steegjes waar je heerlijk kon verdwalen en waar je op iedere hoek wel weer een foto wou maken.




's Avonds was de stad echt sprookjesachtig mooi verlicht.



Toen we in Lijiang aankwamen werden we dit keer door een jong meisje onderschept. Ze sprak geen Engels dus we moesten het met ons Chinees doen, nou hadden we wel zin om onze Chinese onderhandelingszinnetjes te testen, dus met haar meegelopen. En met succes. Ze werkte bij een superschattig klein hotelletje middenin de oude stad. Echt een fantastisch plekje waar we met veel plezier 3 nachten zijn gebleven.



Naast het onderhandelen gaat het trouwens echt de goede kant op met ons Chinees. Iedereen begint het te begrijpen. Zo had Caren het eerst een keer vriendelijk geprobeerd: 'zoeeo'. Hmm blijkbaar niet helemaal de goede toon. Daarom maar eens wat strenger en met iets meer (4de) toon....'ZOEEO!'.
Tot onze grote euforie begreep de Chinese hond in het cafe toen feilloos dat hij moest gaan zitten...

Na wat rondvraag bleken we via ons hotel naar de Tiger leaping gorge (een bekende kloof in de omgeving van Lijiang) te kunnen. Dat de gids geen Engels sprak vonden we niet zo'n bezwaar. In veel gevallen is het Engels van een gids toch niet te verstaan en ook de driedubbele prijs die we hiervoor zouden moeten betalen vonden we wat overdreven. Daarom zaten we de volgende ochtend in bus vol Chinezen op weg naar dit speciale punt in de rivier.



Natuurlijk begon de dag traditiegetrouw met een welkomslied, gezongen door onze stoere en inderdaad geen Engels sprekende gids. Na een behoorlijk stuk rijden stopten we bij de eerste bocht in de Yangzi-rivier. Volgens het deels in Engels vertaalde informatiebord was deze eerste bocht een werkelijk natuurwonder. Misschien zijn we na 9 maanden te verwend geworden of misschien lag het aan het ontbreken van een Engelse gids, maar het wonder hier is volledig aan ons voorbijgegaan... Een bocht in een rivier is toch vrij gewoon?!?! Gezien het vermoedelijke wonder hieronder voor de zekerheid toch maar even twee foto's.



Ter vermaak werd er ook nog een leuk communistisch toneelstukje opgevoerd.



Na nog meer bus was het tijd voor de Chinese lunch. Met zijn allen aan een ronde tafel en inderdaad de lunch was weer heerlijk. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat Chinees eten echt superlekker is, mits er een Engelse kaart aanwezig is of dat er door een Chinees voor je wordt besteld. Bovendien is het eigenlijk een heel gezellig, sociaal gebeuren om een beetje gezamenlijk eten uit dezelfde bakjes te vissen. De gids was zelfs nog onder de indruk van onze behendigheid met de stokjes, jaja!
Nu we een volle buik hadden was het tijd voor de niet ongevaarlijke wandeling naar de Tiger leaping gorge. Gelukkig stonden er overal duidelijke Engelstalige instructies, waardoor we geen moment in gevaar zijn geweest.



De naamgeving van de Tiger leaping gorge komt trouwens voort uit de mythe die zegt dat alleen een tijger op dit punt de rivier over kon steken. Hij springt dan via de rots in het midden (zie onderstaande foto, als je goed kijkt zie de dat de Chinezen voor de duidelijkheid zelfs een beeld van een tijger hebben geplaatst, ai) naar de overkant. Verder is het lawaai van het al het natuurgeweld hier net een brullende tijger.



Na wederom veel bussen, kwamen we 's avonds tevreden terug in Lijang. Ondanks wat regen en kou was het toch een bijzonder indrukwekkende en geslaagde dag.

We hebben het sowieso wel echt ontzettend koud gehad de afgelopen weken. Yunnan schijnt de provincie van de eeuwige lente te zijn, maar dat hebben wij toch anders ervaren. Vooral 's avonds steeg het kwik vaak niet boven de 5 graden! We hadden gelukkig wel een electrische deken en een dik dekbed, maar dat betekende dat het alleen in bed lekker warm was.
Samengevat hadden we echt behoefte aan een beetje warmte. Dat kwam goed uit want we hadden al een vliegticket op zak richting Jinghong, het 'kleine' stukje tropen van China.

Op het vliegveld aangekomen bleek dit ons toestel:



We vonden het een bijzonder naamgeving. Moesten we onszelf gelukkig prijzen dat we in dit toestel mochten of moesten we nu op een flinke portie geluk gaan hopen?

1 opmerking:

Anoniem zei

heb zitten schateren achter de compu, humor,fotos, geweldig.
gr.d en j

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australië

Landkaart Frans-Polynesië

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentinië