dinsdag 25 maart 2008

Tibet

Omdat we verschillende vragen vanuit Nederland ontvingen en omdat onszelf ook een aantal zaken op is gevallen, hieronder een soort van special over Tibet...

Vanuit China volgen wij via de Nederlandse berichtgeving (natuurlijk) de situatie in Tibet. Gelukkig voor ons is de Nederlandse media blijkbaar niet belangrijk genoeg om te blokkeren. Zwaar irritant trouwens die blokkades: naast onder andere wikipedia, CNN videos en YouTube kunnen we ook blogspot (grrr) en hyves (?) niet bekijken. Gelukkig hebben we een achteringang gevonden via www.instantunblock.com.

Maar goed, toen we in Kunming de eerste berichten over Tibet hadden gelezen, hebben we maar eens wat rondvraag gedaan in onze Chinese 'vriendenkring'. Ten eerste bleek dat zij op dat moment absoluut niet op de hoogte waren van de situatie in Tibet. Wel wisten ze te vertellen dat het opleidingsniveau in Tibet bijzonder laag ligt, dat de mensen niet goed willen luisteren (naar de Chinese overheid?) en dat ze vrij agresief zijn. Volgens onze juf (letterlijk) een gevaarlijke plek met domme mensen waar altijd problemen zijn.

Nu, twee weken later, is Tibet ook in China groot nieuws. Zo zaten we gisteren naar CCTV9 (Engelstalige staatstelevisie) te kijken en kregen we dus de Chinese variant van alle gebeurtenissen voorgeschoteld.
Hierbij viel ons een aantal zaken op. Ten eerste zien we eigenlijk geen Chinese politie in actie. Tenzij ze worden aangevallen of gewond zijn. Ten tweede worden de beelden zo geknipt dat je steeds agresieve relschoppers en rennende monikken door elkaar heenziet, waardoor de suggestie wordt gewekt dat de monikken eveneens relschoppers zijn. Vervolgens wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan enkele lokale slachtoffers van de rellen. Zowel aan de zijde van de burgers als aan de kant van de politie. Hierbij wordt elk slachtoffer uitgebreid geintroduceerd en alle gruwelijkheden breeduit uitgemeten. Schrijnende verhalen natuurlijk met ronduit schokkende beelden. Opvallend is trouwens dat bijna alle slachtoffers eindigen met dezelfde wens "I hope the government will severly punish the rioters".
Tot slot vonden wij het bijzonder om te merken dat er heel duidelijk werd gewezen op de standpunten van de buitenlandse media, die volgens de Chinese media een uiterst eenzijdig beeld hebben.

Voor de geintereseerden hier een tweetal links naar een tekstuele beschrijvingen van nieuwsfilmpjes: Verslag I en Verslag II. Op de site van CCTV9 staat eveneens een video van de uitzending, maar dat krijgen wij hier niet aan de praat. Bij dit videoverslag wel even een waarschuwing: de beelden zijn af en toe echt schokkend (Caren is gestopt met kijken).

Overigens merken wij tijdens ons reis verder helemaal niets van de gebeurtenissen in Tibet, het is dan ook duizenden kilometers verderop natuurlijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

bedankt voor de aanvullende informatie d en j

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australië

Landkaart Frans-Polynesië

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentinië