zondag 9 maart 2008

Hoi An en Hue

De volgende bestemming was Hoi An, een aardig tripje vanuit Nha Trang, dus dat leek ons een ideaal moment om de Vietnamese nachtbus uit te proberen. Eigenlijk een gewone bus, maar volgezet met een soort van halve stapelbedjes. In principe een uitstekende manier om zo'n 10 uur te reizen, maar dan moet de chauffeur wel een beetje normaal rijden. Hier ging het dus mis;naast het oneindige getoeter, remde hij vaak nogal plotseling waardoor wij alledrie dus vrij slecht hebben geslapen. Bij aankomst geen tijd om even uit te rusten, er moest geshopt worden!Hoi An staat namelijk niet alleen bekend om haar antieke gebouwen, maar ook om het feit dat dit 'the place to be' is om maatkleren te laten maken. Na het uitchecken van diverse winkels hebben we op verschillende plekken onze maten op laten nemen en allerlei bestellingen geplaatst. Rokjes, jurken, een jas, een shirtje, maatpakken en een aantal overhemden, die we de volgende dag op konden halen/voor het eerst konden gaan passen. Tijdens die eerste pasronde merkte je eigenlijk voor het eerst de verschillen op tussen de kleermakers. Hoewel er bijna in alle gevallen nog wel een kleine aanpassing nodig was, hadden sommigen er echt iets moois van gemaakt. Als we ze wezen op de benodigde aanpassingen, konden we de spullen een uurtje of twee later weer ophalen of wederom passen... enzovoorts enzovoorts. Superleuk en eigenlijk ook een beetje (te) verslavend! Het was maar goed dat we hier na 2 dagen weer zouden vertrekken.Tussen al dat geshop door hebben we natuurlijk ook nog allerlei culturele dingen gedaan. Hoi An is echt een pitoresk stadje.Van reizen in Vietnam word je trouwens wel erg lui; ze kunnen hier echt alles voor je regelen en bijna gewoon altijd vanuit je eigen hotel. Daar maakten wij natuurlijk dankbaar gebruik van, dus na een tour naar nabijgelegen ruines (ja, Vietnamezen houden overal hun helm op...) lagen onze bustickets naar Hue en onze vliegtickets van Hue naar Hanoi al op ons te wachten bij de balie, heel relaxed en helemaal niet duur.In Hue was het werkelijk belabberd weer. Tussen de regenbuien door zijn we naar de citadel geweest. Nog steeds erg mooi.

Het grootste deel van de tijd hebben we toch doorgebracht in ons favoriete cafe, de DMZ. De muziek ging van Nirvana naar hele blije jaren 90 happy hardcore, jeugdsentiment dus.
DMZ staat trouwens voor DeMilitarized Zone. Om Noord en Zuid Vietnam te scheiden, was deze zone, waar geen militaire activiteiten plaats mochten vinden, ingesteld. Althans dat was het plan. Uiteindelijk is hier in de Vietnamoorlog (hier: American War) zwaar gevochten en hebben er heftige bombardementen plaats gevonden. De Amerikanen zijn Noord Vietnam trouwens nooit officieel binnengevallen. Dan hadden ze het Noorden namelijk de oorlog moeten verklaren en daar hadden ze blijbaar geen zin in. Beetje vreemd.
Vanuit Hue hebben we samen met een leuke Bredase een DMZtour gedaan. Hoewel je bijna geen overblijfselen ziet van de Vietnamoorlog, was het toch erg indrukwekkend.Het idee dat je niet van de gebaande paden af kunt wijken omdat er overal nog landmijnen liggen of dat alle ronde vijvertjes die je in de rijstvelden ziet bomkraters zijn (en dat zijn er veel!!), is op zijn zachtst gezegd bizar. Ook zijn we weer Viet Cong tunnels ingeweest. Deze waren wat groter dan die bij HCMC omdat mensen hier daadwerkelijk woonden. Op deze manier probeerden ze te ontsnappen aan de Amerikaanse bombardementen. Hierop vonden de Amerikanen de drill bomb uit, die explodeert en zich vervolgens een aantal meters de grond ingraaft om nog een keer te exploderen. Ergens ook nog een drillbombkrater gezien, echt heftig.
Verder stonden op de scheidslijn tussen Noord en Zuid nog steeds de luidsprekers die voor de oorlog werden gebruikt om propaganda de lucht in te bazuinen. Omdat ze elkaar natuurlijk wilden overstemmen, werden dat er aan beide kanten steeds meer, erg komisch.Deze kwamen we onderweg ook nog tegen.De dag natuurlijk toepasselijk afgesloten in het DMZcafe en daarna tas inpakken om de volgende dag richting Hanoi te vliegen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Rinze en Caren,
Ik ben heel benieuwd hoe het in China gaat! Lukt het een beetje met het Chinees leren? Of houden jullie het bij het Chinese eten? Heb met plezier jullie verhaaltje gelezen! Nog heel erg veel succes. Geniet lekker! Liefs van die leuke Bredase!;-) (vanuit Savanakhet in Laos)

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australië

Landkaart Frans-Polynesië

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentinië