maandag 25 februari 2008

Kitesurfen en een schoolreisje

Dus zonder hotelreservering naar Mui Ne. Maar... volgens de buskaartjesverkoper was dat geen enkel probleem, bij aankomst zouden er namelijk tientallen mensen staan om je een hotelkamer aan te bieden. Prima, 8 uur 's avonds vertrokken wij uit HCMC om een uur later op precies dezelfde plek terug te keren en een enorme groep Vietnamesen op te pikken. Toen was het helaas wel redelijk gedaan met de rust in de bus.
Bij aankomst om 1 uur 's nachts in Mui Ne stonden er vervolgens helemaal geen hotelmensen! Wij dachten eerst nog dat ze gewoon geen zin hadden om op te blijven. Helaas bleek dat niet het geval: alles zat vol. Nadat we in 1,5 uur echt langs tig hotels waren gelopen, begonnen we ons maar vast in te stellen op een nachtje strand. Gelukkig kwamen we toen bij een 'resort' aan waar we na wat overleg op een strandbedje mochten slapen. Niet echt ideaal natuurlijk, maar we konden er de humor wel van inzien. De volgende dag kwam er ook nog een kamer vrij daar en was het huisvestingsprobleem dus definitief opgelost.In Mui Ne hebben we ons verder prima vermaakt: beetje op het strand gelegen, cocktailtjes gedronken bij de buren en Rinze heeft wederom kitesurfles gehad. De zee bleek hier echter een stuk ruiger en de wind een stuk harder dan in Australië waardoor er toch eerst nog behoorlijk wat oefeningen en aanwijzigingen nodig waren. En natuurlijk waren er nog wat kleine foutjes...


Gelukkig lukte het dag 2 om op het bord te staan en daadwerkelijk te kitesurfen. Heel cool!


En natuurlijk nog een fotootje van het publiek:Naast het strand hebben we ook nog de omgeving verkend in een jeep.


Erg leuk. Naar witte en rode zandduinen, een vissersdorpje en een (hele kleine) waterval.
In de zandduinen kon je met een sleetje naar beneden. Dat leek Sabine en Rinze wel wat. En zij sprongen dan ook vol enthousiasme op hun gehuurde sleetjes. Helaas... de heuvel was niet steil genoeg of zij hadden gewoon niet de ideale zandsleehouding gevonden; het eindresultaat was in ieder geval teleurstellend.
Omdat het in het noorden van Vietnam nog steeds vrij koud was, hadden we besloten om wat langer in het zuiden te blijven en zo nog even te genieten van het warme weer. De volgende bestemming werd Nha Trang. Daar hebben we bij aankomst meteen een boottour geboekt voor de volgende dag.Dit bleek echt een geweldige trip, we hebben het er nog steeds over! Ten eerste zaten we zo ongeveer als enige buitenlanders tussen de Vietnamesen. Dit bleek een belangrijk element, anders zou het namelijk werkelijk een verschrikkelijk foute tour zijn geweest. Door de aanwezige Vietnamesen was het ineens een cultureel uitje geworden. Ten tweede bleek onze gids een entertainer pur sang en was hij een gids-zanger-kok-goochelaar-in-één. De dag begon daarom natuurlijk met een lied. In het Vietnamees en het Engels, zodat wij ook begrepen waar het over ging.
Daarna was het tijd om te snorkelen, er zou hier namelijk een prachtig rif zijn. De gids zei nog tegen Sabine dat ze dit snorkelavontuur haar hele leven zou herinneren. Dat was zeker waar, maar niet vanwege het koraal... Afgezien van het feit dat het water erg koud was en de brillen lek waren, had zij namelijk een kleine aanvaring met een kwal. Gelukkig zijn ze hier niet dodelijk, maar ze steken wel echt! Pijnlijk dus, onze boot zat wel vol met Vietnamesen die allerlei kwallenwijsheden bezaten en dus ging het al snel weer beter.Hierna was het tijd voor de lunch. Na het aftellen en een soort van 'Aanvallen!' in het Vietnamees hebben we heerlijk gegeten!En toen het hoogtepunt van de dag: het entertainmentprogramma! Er moest gezongen worden. De ene na de andere Vietnamese klassieker vloog ons om de oren. Uiteraard deed de boot gezellig mee. Omdat de buitenlandse gasten het ook een beetje moesten volgen werd elk lied vertaald naar het Engels. Aan de ene kant erg fout, maar aan de andere kant superleuk voor ons om ook wat van de nummers te begrijpen. Helemaal hilarisch werd het toen een jonge gids uit de andere boot een extreem jengelnummer (denk krolse kat) ging zingen. Daarna natuurlijk de Engelse vertaling die begon met 'Honnneeeeeeey'... hahaha.
Na de Vietnamese nummers natuurlijk nog wat internationale songs. Onze gids, tevens de gitaarspeler en de belangrijkste zanger wist inmiddels dat we uit Nederland kwamen. Na wat zoeken in zijn boekje had hij dan ook een Nederlands nummer gevonden. Vol trots en overtuiging zette hij in en tot grote bewondering van de aanwezige Vietnamesen herkenden wij niet alleen het nummer... wij kenden de tekst ook. Dat moest dan wel een populair nummer zijn in Nederland. Uiteraard hebben we de gids alle credits gelaten en hebben we maar niet uitgelegd dat "Een potje met vet..." nu eenmaal niet echt een gaaf nummer is in Nederland.
Een klein hoogtepuntje in zijn uitvoering was trouwens nog zijn met Vietnamees accent uitgesproken "Dit was het eerste couplet", waarna hij nogmaals inzette.Het kon deze dag niet op: na het zingen was het tijd voor de 'floating bar'. De housemuziek ging aan, de bar ging overboord en iedereen die wilde kon er gratis wijn gaan drinken. Nu iedereen inmiddels wist dat wij uit Holland kwamen, moest iemand natuurlijk onze eer verdedigen. Vanwege het koude water en de kwallenbeet was het animo eigenlijk niet echt hoog. Na een 'eerlijke' en bijna democratische stemming was het al snel duidelijk wie zichzelf maar weer eens op moest offeren:Na onze geweldige dag op de boot hebben we nog een mooie tijd in Nha Trang gehad.


Wat ons verder enorm opvalt is dat, helemaal voor een stelletje communisten, de Vietnamesen onwijze handelaars zijn. Heel tegenstrijdig, maar wel erg grappig.

Geen opmerkingen:

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australië

Landkaart Frans-Polynesië

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentinië