vrijdag 15 februari 2008

Chuc Mung Nam Moi

Via een korte tussenstop in het koude Hong Kong (12 graden, brrr) kwamen we 's avonds 4 februari aan in Ho Chi Minh City (HCMC). Bij aankomst vonden we het stiekem wel een beetje grappig dat veel andere reizigers er heel erg moe uitzagen vanwege de jetlag. Wij hadden deze keer nergens last van omdat we slechts een tijdsverschil van 1 uur hadden.

Gelukkig waren we dus een beetje scherp, want er bleek wat mis te zijn gegaan in de communicatie met ons geboekte hotel. Er was er niemand om ons op te halen.... Daarom moesten we zelf maar een taxi gaan regelen. Gelukkig stonden we vanwege ons bezoek aan de Filipijnen al helemaal in de onderhandelstand en hebben we ons middenin het backpackersgebied af laten zetten. Na een nachtje slapen weer richting het vliegveld, dit keer om Sabine op te halen! Zij zal ons de komende tijd in Vietnam vergezellen. Supergezellig om elkaar weer te zien en eens lekker bij te kunnen kletsen. In ons hotel hierna ook genoten van de zaterdageditie van de volkskrant, de stroopwafels en (ietwat vroeg, maar daarom niet minder lekker) paaseitjes...De volgende dag lekker rustig aan gedaan, uitgebreid ontbeten natuurlijk, en een beetje door de stad geslenterd. Onder andere langs een lokale markt gelopen en het Onafhankelijkheids Paleis.In de stad was het trouwens echt een drukte van belang. Toevallig bleken we hier namelijk precies tijdens Tet te zitten. Dit is het Chinese nieuwe jaar, waarbij op 7 februari het jaar van de rat werd ingeluid en dat de Vietnamezen ook uitgebreid vieren.Echt fantastisch natuurlijk om dit een keer mee te maken. Het betekende ten eerste dat er van alles te doen was in de stad. Er waren diverse festiviteiten zoals drakendansen, markten waar ze vooral boompjes met gele of oranje kleuren verkopen (de Aziatische variant van de kerstboom) en natuurlijk een groot vuurwerk waarover later meer. Daarnaast betekende Tet echter ook dat heel Vietnam op familiebezoek was, dus dat veel winkels gesloten waren en het openbaarvervoer super vol zat.
Als we op ouderjaarsdag uit zitten te blazen van onze stadswandeling zien we ineens Erwin en Marjolein lopen. Die kenden we nog van Paaseiland. Hoe klein is de wereld?! Al snel bleek dat we tijdens het Oud en Nieuw in Sydney ook al naast ze hebben moeten staan zonder elkaar gezien te hebben. In de herkansing dus, we spreken af om 's avonds samen wat te gaan eten en het vuurwerk te gaan bekijken. Van het hotel hadden we begrepen dat die avond de rivier 'the place to be was'. Die kant dus opgelopen en op een gegeven moment kwamen we bij een soort bouwput uit waar de hele straat vol stond met wachtende mensen op scooters. Daar hebben we ons hier sowieso over verbaasd, het lijkt wel of iedereen een scooter heeft! Na een uurtje of 2 wachten was het dan ook al snel 12 uur en barstte het vuurwerk los. Vergeleken met Sydney was het aanzienlijk minder geautomatiseerd (wij hadden echt het idee dat ze daadwerkelijk met lontjes rondliepen ipv computers). Dit betekende echter niet dat het minder indrukwekkend was. Er werd werkelijk enorm veel vuurwerk afgestoken en omdat ze hier duidelijk met kleinere veiligheismarges werken stonden we echt onder het vuurwerk. Af en toe kwamen de pijlen zo dicht bij dat we letterlijk een beetje wegdoken. Uiteindelijk hebben geen pijlen op ons hoofd gekregen, slechts het as...Omdat wij hadden verwacht dat dit het moment zou zijn dat iedereen elkaar gelukkig nieuwjaar zou wensen, hadden we de hele dag al geoefend zodat wij in vloeiend Vietnamees: "Chuc Mung Nam Moi!" mee konden doen. Helaas, nadat het vuurwerk was afgelopen werden alle duizenden brommertjes tegelijkertijd gestart en reed iedereen direct weg met uiteraard een grote file inclusief uitlaatgassen en een enorme verkeerschaos tot gevolg. Te komisch natuurlijk. Uiteindelijk zijn we al slalommend toch veilig weggekomen.

De volgende ochtend moesten we vroeg op vanwege een dagtocht naar de tunnels van Cu Chi. Inderdaad een niet ideale planning zo na Oud en Nieuw, maar we willen nu eenmaal veel zien in een korte tijd. Vandaar de ietwat kleine oogjes op de foto's.
De tunnels zijn ten tijde van de Vietnamoorlog gegraven door de Vietnamezen om zich te beschermen en te verstoppen voor de Amerikanen. Het was erg toeristisch, maar toch ook erg indrukwekkend. Zo lieten ze diverse boobytraps zien die waren gebruikt tegen de Amerikanen (heel pijnlijk als je hierin terecht zou komen) en konden we door een 30 meter lange tunnel kruipen om te voelen hoe dat was....en dat was echt pittig, benauwd en claustrofobisch! En dat terwijl we later ook nog eens hoorden dat deze specifieke tunnel speciaal voor de toeristen was vergroot en verstevigd, ai...
Na de tour hebben we ons af laten zetten bij het vroegere 'Museum of Chinese and American warcrimes'. Inderdaad behoorlijk politiek incorrect en daarom heet het nu het 'War Remnants Museum'. Hoewel eenzijdig belicht dekt de oude naam de lading wel. Wat zijn er in dit land afschuwelijke dingen gedaan waarbij vooral de brute kracht en de chemische oorlogsvoering van de Amerikanen eruit sprongen. Na alle foto's kwamen we redelijk ontdaan het museum uit. Na wat eten zijn we die avond maar vroeg naar bed gegaan.

De volgende ochtend wederom een tour, deze keer naar de Mekong Delta. Weer erg toeristisch, maar ook hier zijn er tussen de busladingen toeristen door mooie dingen te zien.
Toen was het tijd om HCMC te verlaten en zijn we 's avonds laat zonder hotelreservering naar de badplaats Mui Ne vertrokken. Volgende keer hoe dat afliep.

1 opmerking:

Marco Hazenbroek zei

Hallo Caren en Rinze (en Sabine natuurlijk!)

Wat een leuk geschreven stukje! Super vermakelijk en lekker vlot geschreven. (dat kun je niet van elk blog zeggen...ehh zeg maar)

Goede foto's ook bij de stukjes. Hebben jullie trouwens op de foto van de slager gezien dat ze spaarlampen hadden hangen? Eigenlijk erg goed, maar dat had ik niet verwacht.

Veel plezier nog bij jullie avonturen. Ik kijk uit naar de verhalen!

Groeten!
Marco

(en een kus voor Sabine natuurlijk!)

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australiƫ

Landkaart Frans-Polynesiƫ

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentiniƫ