donderdag 13 september 2007

Bergen en boten

Ha, zo te zien is Caren niet de enige die van puzzelen houdt! We zijn onder de indruk; er zijn namelijk meer juiste verschillen gevonden dan dat wij er bewust in hebben gestopt...


Hoewel we voldoende tijd hadden, hebben we ons in Puerto Natales -gelukkig- niet alleen bezig gehouden met puzzels in elkaar knutselen, we zijn ook naar Torres del Paine geweest. Dit natuurpark staat bekend om de vier- à vijfdaagse wandeltocht, de zogenaamde ´W´ (naar de vorm van het pad), die je kan doen. In ons geval viel dit meteen al af, het is namelijk winter en dan zijn bijna alle overnachtingsmogelijkheden dicht en kamperen bij temperaturen onder nul leek ons toch net iets teveel van het goede. We hadden dus een eigen wandelroute uitgestippeld die we mooi in één dag zouden kunnen lopen. Maar helaas het was wel mogelijk op één dag heen en weer te gaan, maar dan hadden we niet langer dan iets van vier uur in het park, te weinig voor een echte wandeling. Uiteindelijk hebben we een georganiseerde dagtour gedaan. Beetje jammer, maar ja alles gaat nou eenmaal niet precies zoals je zou willen. De tour had weer als grote voordeel dat we op die ene dag wel heel veel verschillende delen van het park hebben zien.

Eerst langs de Torres waarnaar het park vernoemd zijn (die stekels in de wolken). Op de eerste foto staan ook lama´s. Die beesten blijken hier in Zuid-Amerika echt overal voor te komen.
Daarna langs meren vol met mineralen, die daardoor een hele aparte blauwe kleur krijgen.
En ten slotte naar een gletsjer. Zoals goed te zien op de eerste foto hieronder is de gletsjer echt heel erg groot. Hoewel we bijna omver werden geblazen door de harde en koude wind was het weer fantastisch.

Na twee weken in Puerto Natales konden we de avond voor vertrek aan boord van de ´Puerto Eden´, het begin van de bootreis waar we op hadden gewacht en ontzettend veel zin in hadden. Een paar dagen eerder hadden we kaartjes gekocht waarmee we recht hadden op 2 plekjes in een 4-persoonscabine met badkamer. Hierbij hadden we de hoop dat er niemand bij zou komen en we dus de gehele cabine voor onszelf zouden hebben. En inderdaad, we hadden geluk. Heel fijn, want anders was het behoorlijk krap geweest! De tocht was echt supercool. De eerste dag hadden we heel mooi weer (zonnetje en heel weinig wind) en zaten we de hele dag op het dek/dak te genieten.Nadat duidelijk werd gemaakt dat je ook de brug en de kapitein mocht bezoeken, zijn we daar natuurlijk meteen langs gegaan. Hij had zijn hele leven op Europa gevaren; wij hadden het volste vertrouwen in hem. We hadden blijkbaar goed gelobbyd, want de volgende dag toen we door een smalle s-bocht moesten varen (risicovol vanwege de rotsen, de stroming en de grootte van het schip), mochten wij als enige passagiers op de brug komen. Heel leuk tijdens zo´n spannende manuevre aanwezig te mogen zijn (de muziek ging uit, er werden geen grappen meer gemaakt en iemand die nog onnodig praatte werd hierop direct door de kapitein aangesproken). Op zo´n moment komt erg duidelijk naar voren dat een schip heel hierarchisch is. De kapitein roept bevelen, de rest voert uit.

Tijdens deze bootreis kwamen we onder andere het onderstaande vastgelopen en oude vrachtschip tegen. Hierbij hoort de volgende geschiedenis:

Er was eens een vrachtschip dat ter hoogte van de plek waar ook de foto is gemaakt langs de daar onder de oppervlak aanwezige rotsen is geschampt. Hierdoor raakte de boot zwaar beschadigd en zonk. Ter plekke is de zee daar meer dan één kilometer diep, dus dit schip en haar lading zijn nooit meer terug gevonden.
Toen kwam de kapitein van het schip op de foto op het lumineuze idee dat hij wel wat extra geld kon verdienen middels verzekeringsfraude. Hij zou het schip en haar lading goed verzekeren. Eerst de lading stiekem verkopen in Uruguay en vervolgens het schip laten zinken. Omdat het water hier zo diep is en het schip en de lading dus nimmer gevonden zouden worden, zou hij nooit gepakt worden voor verzekeringsfraude. In theorie, want helaas voor deze kapitein liep het allemaal net even wat anders. Hij kwam muur- en muurvast te zitten op de rotsen. Het schip was total-loss maar beslist niet gezonken. Toen de verzekeringsmensen langskwamen en bleek dat de lading verdwenen was, werd onze kapitein genadeloos gepakt voor verzekeringsfraude. Hoewel de marine het schip hierna van de rots af heeft proberen te schieten ligt het schip nog steeds muurvast en is het ondertussen tot ´vuurtoren´ omgedoopt om te waarschuwen voor de daar aanwezige rotspunten.

Aan het einde van de tweede dag gingen we de open zee op. Een uur voor tijd riep onze entertainment dame om dat het tijd was voor de magische pilletjes (tegen zeeziekte dus). Omdat we nog helemaal nergens last van hadden gehad, twijfelden we een beetje of we ze wel zouden nemen. Toch maar gedaan, en inderdaad op volle zee schommelt zo´n schip behoorlijk. Caren ging volledig knockout van die pilletjes, we kunnen ze dus ook altijd nog als slaapmiddel gebruiken...
De volgende dag weer in rustiger vaarwater beland. Toen kwamen we erachter dat een lange bootreis ook wel saai kan zijn; de verveling sloeg toe. Je leeft op een gegeven moment echt van maaltijd naar maaltijd. Nog wel regelmatig het dek op gegaan en dat werd beloond, we hebben een aantal dolfijnen gezien! De laatste avond was er nog een bingo aan boord, jaja. We hoopten van harte dat we geen bingo zouden krijgen: je moest namelijk een dansje doen. Dat ging goed totdat er een verliezersbingo gespeeld werd en Rinze´s aandacht even verslapte.... Hij mocht gelukkig nog wel een lieftallige assistente uit het aanwezig publiek kiezen voor het grote appel-onder-je-kin-doorgeef-spel. Je raadt al wie hij koos... Haha, nou ja, gelukkig hoefden we niet te dansen (we waren trouwens heeeeel slecht?!?).


Maandagmorgen eindelijk weer vaste grond onder de voeten, heerlijk! Meteen doorgereisd naar Valdivia, wat echt een super pitoresk plaatsje is met lekkere restaurantjes en heerlijk weer. Het wordt lente!

1 opmerking:

Anoniem zei

Waaaauuw! wat een prachtige foto's! Krijg helemaal zin in de winter. En bij jullie komt lente, heerlijk of niet?
Komt er binnenkort nog een 'zoek de verschillen'? ik was te laat met mijn inzending!
Keep up the good work!
Doegie,
x Nienke
PS Skype doet 't nog steeds nie :(

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australië

Landkaart Frans-Polynesië

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentinië