woensdag 18 mei 2016

Op bezoek!

Vanwege het werk van Joost wonen hij, Ashley en hun drie kinderen voor een aantal jaar in Guangzhou (China). We wilden allang een keer langs, en we waren nu in de buurt. Om de hoge kosten van een visum te vermijden (127 euro pp) gingen we voor een transitvisum. Dit is gratis en volgens internet voldeden we aan de waslijst met voorwaarden. Bij aankomst was het wel even spannend. Zouden we echt aan alle voorwaarden voldoen en/of waren de voorwaarden intussen niet gewijzigd? Na het tonen van een hardcopy reisschema met hierop onze namen en de vervolgvlucht uit China mochten we gelukkig het land in.

In de aankomsthal werden we opgewacht door hun driver. Zoals veel expats maken Joost en Ashley hier gebruik van. Een Nederlands of internationaal rijbewijs is in China niet geldig. Je kunt je rijbewijs wel laten omzetten maar hiervoor moet je eerst het Chinese theorie examen doen inclusief medische test. Daarnaast is het de vraag of je in China wel wilt autorijden, het is (voor ons) nogal chaotisch. Midden op de snelweg even stoppen om te bedenken welke afslag je ook al weer moest hebben is best normaal. Hetzelfde geldt voor een stukje spookrijden als je de afslag toch gemist zou hebben...
Naast het verkeer merkten wij meteen bij aankomst nog meer verschillen met Taiwan. Buiten de ontvangsthal was het een lekkere chaos met getoeter, gerochel en geschreeuw. In Taiwan was alles juist zo goed georganiseerd en kalm.

Bij aankomst was Ashley thuis en samen met haar zijn we rustig de vrijdagmiddagborrel ingerold terwijl de verschillende familieleden langzaam binnendruppelden; de jongens van school en Joost van zijn werk. Heel gezellig om elkaar weer te zien en tot laat in de avond bij te praten. In de tussentijd hebben onze kids genoten van het samen buitenspelen (Mare) en het speelgoed (Stach).De volgende ochtend een beetje uitgeslapen in hun heerlijke huis en daarna met Joost op pad gegaan. Eerst om het gebied te zien waar hij werkt. Dit deel is echt hypermodern met grote wolkenkrabbers en van alle gemakken voorzien (shopping malls, metro, grote parken). Er wonen dan ook meer dan 14 miljoen mensen in Guangzhou. We vonden het tegen de verwachting in superschoon op straat. Dat kwam niet doordat de Chinezen ineens zo netjes waren, maar doordat elke straat een straatveger heeft.
De stad heeft wel als nadeel dat er vaak sprake is van zware smog. Dit zie je ook terug op de foto's.'s Middags zijn we met beide families heerlijk dumplings gaan eten. Lekker hoor!Hierna was het tijd voor het meer historische deel van de stad. Achtereenvolgend zijn we langs de 'temple of 500 Buddha's, de dierenmarkt, de medicijnenmarkt en het Frans/Engelse koloniale eiland (Shamian) gelopen. Caren is nog lang onrustig geweest na de schorpioentjes... (veroorzaakt door een 'grapje' van Rinze).
Die avond naar de Japanner voor Teppanyaki.
Na een goed ontbijt op de zondagochtend maakte Joost zich op voor het wekelijkse potje voetbal. In verband met het aantal deelnemers mocht (of moest) Rinze ook mee doen. Met een partij van 4x15 minuten had hij het zwaar, heel zwaar. Zou dit komen door de 34 graden, de hoge luchtvochtigheid, de smog of toch misschien zijn basisconditie?Na het bijkomen was het helaas alweer tijd om te gaan. Eén van de eisen van ons transitvisum was dat we binnen 72 uur weer doorreisden. Het was erg leuk om even uitgebreid bij te kunnen praten en te zien hoe hun leven in China eruit ziet. Na het afscheid en de afspraak elkaar snel weer in Nederland te zien, zijn we op het vliegtuig gestapt. Deze keer voor een korte vlucht naar Bangkok voor een stopover van 20 uur. Thai Airways is een verademing tov united airlines. Ruime plekken, goede service en lekker eten...

In Bangkok zelf hebben we niets anders gezien dan de airport en ons fijne hotel. Ondanks ons korte verblijf begrepen we meteen weer waarom Thailand zo'n fijn vakantieland is. Het weer is lekker, het eten is heerlijk, de mensen zijn fantastisch, het is relatief goedkoop en de sfeer is überrelaxt.De volgende middag vlogen we door naar Dubai. Het vliegtuig was lekker leeg dus Stachje had zijn eigen stoel. Echt superrelaxed, we hebben de hele vlucht lekker filmpjes gekeken.
Dubai zelf was erg leuk. Het barst van de wolkenkrabbers en ons hotel was geen uitzondering. Zo sliepen we op de 51e verdieping. Fantastisch uitzicht natuurlijk. Je kan dan heel goed zien dat achter de wolkenkrabbers weinig meer is. Ze zijn hier echt gebouwd omdat de arabieren dat mooi vonden, niet vanwege ruimtegebrek. Er wordt ook nu nog volop gebouwd.
We zijn verder op bezoek geweest bij Nikè, Marcel en hun kinderen. Nikè is een nicht van Rinze en woont sinds augustus met haar gezin in Dubai. We hebben hier heerlijk gezwommen, lekker gegeten en gezellig gepraat.
De overige tijd hebben we doorgebracht met lekker slenteren door deze bijzondere stad. We zijn een dagje naar de Dubai mall geweest, wat een hele belevenis is met een aquarium, ijsbaan en een half attractiepark. Ook hebben we lekker in de warme zee gezwommen.Omdat de (rijke) arabieren geen zin hebben in bepaalde klusjes, zijn er hier veel, heel veel gastarbeiders uit onder andere India, Pakistan en de Filippijnen. Zij werken in de bouw, bediening, als taxichauffeur, schoonmaker, enz. De voertaal in bv winkels is dus niet Arabisch, maar Engels.
Verder hebben we ons verbaasd over de enorme prijsverschillen. Op het ene plekje betaal je zo 7 euro voor één schepijsje. Op het andere plekje koop je 2 cola light en 2 appelsap voor minder dan 3 euro. Deze keer zijn we de Burj al Khalifa (hoogste toren ter wereld) uiteindelijk niet opgegaan. Tegen de tijd dat wij een kaartje wilden kopen waren er alleen nog maar dure kaarten beschikbaar. 125 euro per persoon vonden we echt te duur. Toch nog een beetje Hollands na ruim twee maanden reizen.

Geen opmerkingen:

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australië

Landkaart Frans-Polynesië

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentinië