woensdag 26 december 2007

Eilandtours en een quizzie

Zoals we in de vorige blog al zeiden leren we in rap tempo allerlei nieuwe woorden. Wie denkt dat ze in Australië gewoon Engels praten staat toch een verrassing te wachten. Daarom maar weer eens een quiz.

Wie o wie spreekt het beste Australisch (zonder externe hulpmiddelen natuurlijk)??
Volgende keer de goede antwoorden....

1. Een Ozzie roept 'Ripper!'. Wat bedoelt ie?
a Gevaarlijke stroming!
b Geweldig!
c Afzetter!
d Krokodil!

2 In de folder van je tour staat dat je je 'togs' niet moet vergeten. Wat neem je mee?
a Je zonnebril
b Je anti-insectenspray
c Je zwemkleding
d Je geld en creditcards

3 Wat houdt je koel met een 'stubbycooler'?
a Je hoofd
b Je hotelkamer
c Je kikker
d Je bier

4 Er hangt een bordje 'No thongs allowed'. Wat laat je thuis?
a Je slippers
b Je minuscule bikini
c Je hoofddoek
d Je grote mond

5 Een Oz vraagt of jij voor de 'goon' zorgt. Wat doe je?
a Je geeft de vissen te eten
b Je houdt de kids in de gaten
c Je houdt het fokzeil in de gaten
d Je regelt goedkope wijn


Verder toch ook nog wat nieuwe avonturen.

Allereerst hebben we in Noosa 4 dagen op een camping gestaan. Vooral Rinze had het hier bijzonder naar zijn zin vanwege een over 2 dagen verspreide kitesurfles. Zo wil hij ieder jaar zijn verjaardag wel vieren. Iedereen trouwens nog bedankt voor alle mails, telefoontjes en smsjes, super leuk! Hoewel hij nog steeds een beginner is, zijn de eerste meters op het board inmiddels zeker gemaakt.
Verder hebben we in Noosa een schitterende wandeling gemaakt door het nationale park. Grappig om te merken dat +/- 12 km wandelen een soort van blokje om is geworden, weliswaar in een schitterende omgeving.Toen was het tijd voor onze tweedaagse Fraser Island tour. Dit is een eiland (+/-120 km bij 15 km) voor de Australische kust dat bijna in zijn geheel uit zand bestaat. Omdat dan dus al het rijden over zand plaatsvindt, zaten we in een soort omgebouwde, vierwielaangedreven vrachtwagenbus.


We hadden geluk met de leuke, kleine groep die slechts uit 13 personen bestond en een superleuke gids, die werkelijk alleen maar Ozzie slang uitkraamde (inderdaad dé inspirator voor de quiz).
De eerste dag 's ochtends al om 6:00 uur vanuit Noosa vertrokken naar ons oversteekpunt. Hier werden we middels een kleine ferry overgezet. Bij aankomst op het eiland bleek meteen waarom je hier alleen mag komen met een 4-wheeldrive. Het zand is echt super rul... Direct, al hobbelend, onze eerste tig kilometers op het 75-mile beach gereden naar Lake Wabby. Dit meer was te bereiken via een wandeling van 40 minuten in de brandende zon over een enorme zandduin, waarna het meer (eindelijk) in zicht kwam. In dit meer konden we vervolgens heerlijk afkoelen en genieten van de aanwezige natuur. Of was het andersom? We werden namelijk nogal regelmatig uitgeprobeerd door de lokale vissen, brrr.

Daarna nog naar diverse bezienswaardigheden en uitkijkpunten geweest. Onder andere langs dit gestrande schip. De stromingen en zandbanken zijn hier dusdanig gevaarlijk dat er in de omgeving echt diverse schepen zijn vergaan. De verschillende strandopgangen zijn dan ook vaak vernoemd naar zo'n vergaan schip (steeds beginnende met HM).

Vanwege die veraderlijke stromingen én de in grote getale aanwezige haaien wordt zwemmen in de zee hier dan ook ten zeerste afgeraden (wij hadden geen verdere ontmoedigingen nodig). Gelukkig kwamen we regelmatig langs een kreek of meertje waarin we af konden koelen, want het was hier warm.

's Avonds heerlijk gegeten in ons hotel en daarna op naar de bar waar we tezamen met onze internationale groep inclusief gids nog wat drankjes hebben gedronken. Halverwege de avond ontstond er nog even een kleine consternatie toen iemand met een slang in zijn hand binnen kwam lopen. Aangezien het ten eerste een niet-giftige en ten tweede een kleine slang betrof ging iedereen overigens weer snel over tot de orde van de dag, te weten een lokale biljartcompetitie waar onze eigen gids uiteindelijk als winnaar uit de 'bus' kwam en er vandoor ging met het prijzengeld. Ohja, dat ons reactievermogen als een trein werkt bleek toen iemand de slang per ongeluk liet vallen (?!) en wij binnen een seconde op de bank stonden.... en weg was onze streetcredibility.

De volgende dag hebben we een ware junglewandeling gemaakt (Caren heeft hierbij nog 2 bloedzuigers opgelopen) en daarna zijn we naar Lake McKenzie gegaan. Dit meer staat bekend om haar helderheid. Ook hier weer een duik genomen. Heerlijk om weer in zoet water te zwemmen.Op de terugweg hoorden we van onze gids nog even dat op Fraser Island 7 van de 8 meest dodelijke slangen ter wereld aanwezig zijn. Nou ja, we hebben ze dus niet gezien en zaten toen inmiddels veilig in de bus terug naar Noosa.

Daarna zijn we zo snel mogelijk naar Airlie Beach gereden. Dit plaatsje is vooral bekend vanwege de mogelijke zeiltours naar de Whitsunday eilanden. Hoewel we niets hadden geboekt, wat ons was afgeraden omdat het hoogseizoen is, konden we de volgende dag toch mee op het maar liefst 25 meter tellende zeiljacht de 'Anaconda II'. Ook hier hadden we weer bijzonder veel geluk. De boot zat met 17 personen slechts half vol (max 30 personen), oftewel relatief lekker veel ruimte. Zowel binnen als buiten op het dek. Bovendien ging er 100 dollar van de prijs af omdat we een last minute te pakken hadden, helemaal prima! Verder kwamen we er al vrij snel achter dat deze boot niet alleen bekend stond om het feit dat hij al twee keer de wereld om was geweest en diverse prijzen had gewonnen, maar ook vanwege de heerlijke maaltijden....mmmm! Hier is ie dan:Met deze boot hebben we 3 dagen (en 2 nachten) door een schitterend natuurgebied gevaren, waarbij we het merendeel zeilend hebben afgelegd. Heerlijk op het dek liggen zonnen, gezellig zitten kletsen of -als het even te warm werd- een duik vanaf de punt van de boot genomen om er vervolgens snel weer achterin op te klimmen. Per dag gingen we ook één of twee keer voor anker om te snorkelen. Echt helemaal geweldig, de Whitsundays liggen namelijk middenin het Great Barrier Reef. Super mooie vissen en koraal dus. Een klein hoogtepunt tijdens het snorkelen was wel het opzwemmen met de aanwezige zeeschildpadden. Hieronder wat foto's van het op de valreep gekochte onderwatercameraatje.
Om te kunnen snorkelen moesten we trouwens wel een stingersuit aan. Dit is een soort wetsuit, niet om warm te blijven, maar om je te beschermen tegen dodelijke (!) kwallen. Er komen in dit gebied en in dit seizoen twee soorten dodelijke kwallen voor, waarvan er eentje zelfs klein (1 cm) en onzichtbaar is. Soms lijkt het wel alsof hier in Australië alles gevaarlijk is...

De eerste avond ook nog aangelegd bij een verlaten strand waar we rustig hebben gewacht op het ondergaan van de zon.Daarna mochten we van de kapitein de matrassen op het dek leggen om hier de nacht door te brengen. Echt super cool om buiten onder een bizar heldere sterrenhemel, inclusief vallende sterren, te liggen. En we hadden geluk met het weer. Het heeft twee nachten niet geregend, toch niet onbelangrijk. Bovendien was de kapitein nogal een vroege vogel dus elke ochtend werd iedereen op een andere plek wakker dan dat hij was gaan slapen. Erg grappig. Hier onze route.De laatste dag eerst langs Whitehaven Beach gegaan. Naast het schitterende strand en het blauwe water bleken er ook nog pijlstaartroggen te zitten. Heel bijzonder om deze gracieus langs te zien zwemmen.

Na nog wat snorkelen op wederom een prachtige plek was het tijd om in sneltreinvaart (7 a 8 knopen) terug te keren naar Airlie Beach, de wind was namelijk behoorlijk op komen zetten en de boot had er echt zin in.
Die avond nog gezellig gegeten en wat gedronken met twee leuke dames die ook op de boot zaten, waarvan er eentje nota bene een medehagenees is!

Volgende keer alles over onze roadtrip in de outback en natuurlijk de juiste antwoorden. We willen natuurlijk bij deze ook iedereen hele fijne kerstdagen toewensen!

Rinze en Caren

4 opmerkingen:

Anoniem zei

1a, 2a, 3b, 4b en 5c!
En, en? hoeveel heb ik er goed?
Hihi. Fijne kerstdagen gehad?
Wij hebben op z'n hollands vooral (heerlijk) gegeten met kerst....
haha, nu heel hard wintersporten om het er weer af te trainen!
Nou lekker bruin worden daar, en tot gauw!
Liefs Nienke

O&N zei

onze uitslag:
Wiegert 1c;2a;3d;4b;5d
Otto: 1a;2a;3d;4b;5c
Nel heeft bemiddeld.
Liefs, Otto, Nel en Wiegert

Anoniem zei

Dik Jeanne
1 c c
2 a d
3 a a
4 d c
5 d d

wat wordt er onder de winnaars verloot , een avondje stappen met een .........
gr

Maartje en Sam zei

Ha een nieuwe puzzel, leuk!!

Hier onze antwoorden
Sam: 1a 2a 3d 4b 5c
Maartje: 1d 2a 3d 4a 5c

x, M&S

Landkaart Nederland

Landkaart Thailand

Landkaart India

Landkaart Cambodja

Landkaart Laos

Landkaart China

Kaart Yunnan

Hier nog een kaartje met iets meer detail.

Landkaart Vietnam

Landkaart Filipijnen

Landkaart Australië

Landkaart Frans-Polynesië

Landkaart Chili

Landkaart Peru

Landkaart Argentinië